Orice proiect nou de construcție este legat de existența unui șantier de lucru, din care nu lipsesc muncitorii, utilajele și materialele necesare. Indiferent că ești un constructor experimentat sau doar începi în acest domeniu, acest articol îți va oferi informațiile de bază despre cele mai importante utilaje de construcție pe care trebuie să le ai la dispoziție.

Există o mulțime de echipamente de care ai nevoie, iar lista este chiar destul de cuprinzătoare, dar sunt unele care sunt obligatorii pe orice șantier pe care se lucrează în mod responsabil și la scară mare. Pe câteva dintre ele ți le vom prezenta și noi, în rândurile de mai jos.

1.Buldozerele

Buldozerele sunt poate primele utilaje la care ne gândim când auzim sintagma „echipamente grele”. Aceste utilaje sunt dotate în partea din față cu lame imense, pentru a putea împinge mari cantități de pământ. Buldozerele sunt, de asemenea, ideale pentru nivelat, dată fiind masa proprie și puterea imensă pe care o produc. Aceste utilaje pot aplatiza totul în calea lor. Există diferite dimensiuni de buldozerele, așa că trebuie să alegeți utilajul în funcție de necesități.

2. Buldoexcavatoarele

Buldoexcavatoarele sunt una dintre cele mai versatile și esențiale utilaje de construcție. Acestea combină funcționalitățile unui buldozer cu cele ale unui excavator, permițând efectuarea unor activități precum săpături, îndepărtarea materialelor de construcție, nivelări , compactări, ridicări, amenajări de suprafețe pentru alte lucrări ce urmează să fie desfășurate de constructori. . Cu ajutorul unui buldoexcavator, munca de construcție devine mult mai eficientă și mai rapidă.

3. Excavatoarele

 

Un excavator este un utilaj de construcții, pe roți sau cu șenile, capabil să execute numeroase activități, cum ar fi: săparea pământului, încărcare și descărcare, manipularea materialelor, demolare, etc. Excavatoarele sunt disponbile într-o gamă largă de dimensiuni și se pot dota cu    multe accesorii, în funcție de natura proiectului.

În funcție de natura și complexitatea lucrării, pot fi utilizate diferite tipuri de excavatoare:

  • Excavatoare pe șenile
  • Excavatoare cu roți
  • Excavatoare cu braț lung
  • Mini-excavatoare
  • Excavatoare pentru dragaj
  • Excavatoare de carieră sau de minerit
  • Excavatoare pentru terenuri muntoase
  • Excavatoare cu braț telescopic
  • Excavatoare-amfibie
  • Excavatoare cu ventuză
  • Excavatoare de demolare

4. Macaralele

Utilizarea acestora se pretează doar în cazul șantierelor mari, și sunt de neînlocuit atunci când vine vorba despre construirea unor clădiri cu mai multe etaje. De fapt, alături de excavatoare, macaralele au devenit un fel de simbol cu care asociem cel mai bine șantierele. Scopul lor este de a ridica la înălțimi ridicate materiale cu greutate mare și apoi a le deplasa în locul unde este nevoie.

5. Stivuitoarele

Stivuitoarele sunt vehicule folosite pentru a muta și manipula mărfuri și materiale, cum ar fi containere, paleți și alte obiecte grele. Acestea sunt frecvent utilizate în depozite, fabrici și porturi pentru a spori eficiența și productivitatea muncii. Stivuitoarele sunt de obicei echipate cu un braț mecanic care poate ridica și transporta obiecte grele, cu o capacitate de încărcare care poate varia în funcție de modelul specific. De asemenea, stivuitoarele pot fi dotate cu diferite accesorii, cum ar fi manipulatoare de containere sau platforme pentru transportul paleților.

Există mai multe tipuri de stivuitoare, inclusiv stivuitoare frontale, cu braț telescopic, cu rampe și cu roți. Fiecare tip are avantaje și dezavantaje specifice, în funcție de necesitățile și cerințele fiecărei aplicații. De exemplu, stivuitoarele frontale sunt ideale pentru a manevra obiecte grele într-un spațiu îngust, în timp ce stivuitoarele cu rampe sunt mai potrivite pentru a muta obiecte pe un teren accidentat.

6. Încărcător frontal

Încărcătoarele frontale sunt utilaje puternice și adaptabile, fiind folosite cel mai des pentru încărcarea și mutarea diferitelor materiale, grele în camioane sau pentru a le transporta în diverse locuri dintr-un șantier. De asemenea, un încărcător poate fi foarte util și în activitățile municipale: curățarea drumurilor, ridicarea țevilor, deszăpezire, îndreptat suprafețe sau încărcarea buștenilor. Cu un încărcător frontal puteți ridica aproape orice, inclusiv moloz, pietriș, sol, resturi și murdărie. Construcții, exploatare forestieră, cariere și balastiere, demolări sau construcția drumurilor sunt doar câteva dintre numeroasele sectoare care se pot baza pe încărcătoarele frontale pentru munca zilnică.

7. Mini-încărcător

Mini-încărcătoarele sunt în topul utilajelor de construcții, pentru că pot îndeplini o multitudine de sarcini pe orice șantier. Sunt foarte utile și versatile. Cupa unui mini-încărcător poate împinge, încărca și transporta pe distanțe scurte diferite materiale sau deșeuri. Totodată, acest utilaj este compatibil cu o gamă largă de atașamente, inclusiv accesorii de forat sau excavat.

8. Generatoarele de curent

Generatoarele de curent sunt recomandate pentru acele șantiere situate în zone fără acces la curent electric sau care sunt mai greu accesibile. De asemenea, sunt recomandate și pentru șantierele mai mari, ca sursă de avarie. Acestea pot avea diferite dimensiuni și funcționează cu ajutorul unui motor pe benzină sau diesel. De obicei, produc vibrații și un zgomot destul de puternic în timpul funcționării, dar acest lucru este inevitabil pe un șantier unde funcționează și alte utilaje și echipamente de construcții.

9. Compresoarele

Compresoarele sunt utilizate pentru a furniza aer comprimat necesar pentru o varietate de lucrări în construcții. De la alimentarea uneltelor pneumatice până la curățarea și vopsirea suprafețelor, aceste utilaje esențiale sunt prezente pe majoritatea șantierelor de construcții. Compresoarele sunt compacte, ușor de utilizat și eficiente din punct de vedere energetic.

10. Utilaje compactoare

Înainte de începerea construcțiilor, solul trebuie să fie pregătit în mod corespunzator. Acest lucru implică, în principal, lucrările de nivelare și uniformizare, care pot fi realizate cu ușurință folosind maiuri sau plăci compactoare. Acestea tasează solul și contribuie la obținerea unei suprafețe uniforme, compactând denivelarile de orice fel. Utilajele compactoare sunt construite în mod diferit, în funcție de activitatea pentru care sunt destinate. Totusi, un element comun este placa vibrantă situată la bază, care acționează asupra solului și care asigură nivelarea perfectă a acestuia.

În cazul în care dorești o compactare mai eficientă, există alte utilaje de construcții pe care le poți folosi. Acestea au o putere mai mare și pot fi folosite și pentru tasarea asfaltului. Vorbim despre cilindrii vibro-compactori, care asigură o nivelare perfectă cu ajutorul vibrației și a presiunii.

Echiparea șantierului cu toate utilajele de construcții necesare este esențială pentru realizarea unor lucrări de calitate. În plus, ele îi ajută pe muncitori să își desfășoare activitatea mai ușor, în condiții de siguranță, evitând accidentele sau situațiile neprevăzute.