Întreținerea utilajelor de terasament este un proces care trebuie făcut pentru a preveni problemele majore în exploatare. Ultimul lucru pe care îl doriți în desfășurarea unei lucrări este ca un utilaj să nu mai funcționeze.

Întreținerea necorespunzătoare a utilajelor va scurta durata de viață, va duce la defecțiuni frecvente, va necesita reparații costisitoare și va încetini operațiunile. De asemenea, există lucrători care mor în fiecare an din cauza accidentelor de muncă, adesea cauzate de echipamente neintreținute și de instruire necorespunzătoare. Urmarea acestor sfaturi poate ajuta la prevenirea rănilor și a deceselor.

1. Păstrați întotdeauna echipamentele gresate

Toate parțile mobile ale unui utilaj vor ceda într-un final dacă acestea nu sunt lubrifiate corespunzător. Fără o lubrifiere adecvată, piesele vor crea frecare în exces, iar această frecare poate cauza uzura severă a utilajului. Ca urmare a acestor deteriorări, durata de viață a pieselor mobile se va scurta drastic. Pentru a evita această distrugere lentă, utilajele trebuie întreținute corespunzător și toate piesele în mișcare trebuie bine lubrifiate.

De asemenea, trebuie mereu să utilizați lubrifiantul recomandat în mod special de către producător. Utilizarea tipului greșit ar putea fi ineficientă sau chiar poate deteriora utilajul.

     2. Curățați bine utilajele

Un alt sfat excelent pentru întreținerea corectă a utilajelor este să vă asigurați că rămâne cât mai curat posibil. Murdăria și resturile pot deteriora părțile delicate ale mașinilor grele, ceea ce ar putea necesita reparații costisitoare.

Piesele mașinilor de terasare sunt echipate cu etansări și filtre special concepute pentru a menține murdăria departe de zonele sensibile. Filtrele care sunt înfundate în exces iși vor reduce din proprietăți, ba chiar pot conduce la defectarea utilajelor.

Radiatoarele de apă/ulei se pot acoperi cu praf/alte elemente datorită condițiilor grele de muncă la care sunt supuse, iar răcirea motorului / uleiurilor nu se mai produce la capacitate maximă, fapt ce conduce la supraîncălzirea utilajului și la apariția mai multor defecțiuni tehnice.

Radiatoarele trebuie verificate și curățate în mod periodic iar indicatorul de temperatură apă trebuie urmărit în permanență.

     3. Intrețineți în mod regulat mașinile

Inspectarea și repararea utilajelor din când în când nu este suficientă pentru a le menține starea de funcționare la capacitate maximă. Trebuie să creați și să urmați un program de mentenanță.

Fiți consecvenți și asigurați-vă că inspecția se va face amănunțit. Garniturile și simeringurile trebuie inspectate în mod regulat pentru a vă asigura ca nu sunt deteriorate sau rupte. Verificați curelele și fuliile pentru o aliniere corectă. Suruburile trebuie inspectate cu atenție pentru a determina daca s-au întins. Orice piesă ruptă trebuie înlocuită imediat. Angrenajele și alte părți în mișcare trebuie inspectate de uzură și apoi lubrifiate corespunzător.

Faceți o listă de verificare a tot ceea ce trebuie întreținut și reparat în mod regulat, apoi puneți-o în aplicare. Prin întreținerea frecventă a utilajelor de terasament, le veți prelungi durata de viață și veți crește performanța.

     4. Acordați atenție uzurilor

În timpul operațiunilor normale, este posibil să vedeți semne care indică uzură. Fiți conștienți de aceste semne, deoarece pot semnala probleme care pot cauza funcționarea defectuoasă a utilajelor mai des sau pot duce la reparațiile necesare sau la înlocuirea componentelor înainte de inspecția obișnuită.

     5. Mențineți operatorii bine instruiți

Una dintre cele mai importante modalități de a proteja utilajele este să vă asigurați că angajații sunt calificați să le opereze. Toți operatorii noi trebuie sa fie pregatiți temeinic, iar cei existenți ar trebui sa fie reinstruiți des pentru a se asigura că toata lumea operează utilajul în siguranță și la standardele actuale. Fără o pregatire adecvată a operatorului, angajații ar putea deteriora utilajul, sau chiar s-ar putea răni pe ei inșiși sau pe alții.

Îndemnăm să urmați aceste sfaturi pentru a prelungi durata de viată a echipamentelor dumneavoastră de construcții și pentru a preveni accidentările